fredag 17. september 2010

Long time, no blogg

Flere uker har gått og det har vært lite tid til skriving. Antakeligvis har jeg hatt noe bedre å fordrive tiden med. Semesteret er i full gang og etter litt fram og tilbake er timeplanen klar. I høst skal jeg konsentrere meg om Epidemiology, Health Policy and Management, Adolescent Health, Interdisciplinary seminar og Current Topics in Environmental Medicine. School of Public Health tilbyr elevene å velge et spesialiseringsområde og aldring er et av dem. Med tanke på Omsorgsplan 2015 og kommende eldrebølge hadde jeg veldig lyst å få med meg dette. Av de 42 enhetene jeg må ha for tilfredstille kravene til MPH må 9 være innen spesialiseringsområdet for å få dette godkjent. Problemet var at det ikke var noen forelesninger om eldre i høst. Berkeley skryter av å være studentsentrert og de har sine ord i behold. Jeg fikk en samtale med professor Satariano som er ansvarlig for området. Han beklaget situasjonen og fant så ut at han ville tilby et uavhengig studium for meg og en annen student. Vi har nå to timers samtale med ham hver torsdag om tema han foreslår og om en uke skal vi forsøke å finne et tema vi kan skrive om i fellesskap. Han skal skrive en bok om "A Global Perspective on Aging in Public Health" og vil at vi skal skrive om noe som er relevant for boken. Høsten blir travel, men du verden for en service.
Det alle stresser med nå er å finne tema for MPH-prosjektet. Vi skal ha et første utkast til en idé klar til neste onsdag. Bortsett fra at jeg har lyst å skrive noe om forebyggende tiltak for eldre, er jeg fortsatt litt i tåka. Kanskje blir det noe om Care Technology. Jeg har fått klar beskjed om å gjøre noe som er nyttig for meg når jeg kommer tilbake til jobben min. Universitetet har et utrolig kontaktnett til organisasjoner og firma som kan være nyttige i et prosjekt. Har jeg lyst til å snakke med Facebook er hovedkvarteret en time unna og rådgiveren min sier at det ikke er noe problem å få kontakt med dem eller hvem som helst andre jeg trenger å snakke med. Av og til har jeg behov for å klype meg i armen.
Mulighetene er som dere forstår mange og fagene jeg har tatt er  høyst relevante også for norske forhold. Folkehelse er internasjonal i sin natur og mange av utfordringene er de samme uansett hvor du befinner deg. Health Policy and Managment er relativt USA fokusert, men det er helsereformtider her også og de diskuterer betalingsordninger og fordeling mellom primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste så det nesten høres hjemlig ut. Det er mulig jeg kun ser trær fordi jeg befinner meg i skogen, men det virker  som om Public Health står sterkere her enn hjemme. Og på tross av alle svakheter med hvordan helsevesenet er organisert her så har de noe vi ikke har og det er nærmiljøengasjement. Veldig mange driver med et eller annet frivillig på fritiden og støtter opp om skole, menighet eller lokale folkehelsetiltak. Jorunn ville trivdes her.
Skal vi lykkes med Samhandlingsreformen må vi ha flere som jobber med folkehelse både på kommunalt og regionalt nivå. Jeg tror ikke det er dumt om vi sender noen av dem til Berkeley for et år eller to.

Nå er endelig alle jentene mine her. Hanna kom 2. september og Inger Martha 11. Ikke like lett å lese hjemme som før, men veldig mye hyggeligere å komme hjem. Plutselig er vi blitt tre sjåfører og det gjør det lettere med handling, henting og bringing. I morgen skal fruen være med på stampuben, men da tar vi sykkel. Jentene skal se fotball-laget til Albany High i aksjon. Deretter har vi mye nytt land å oppdage.

Bildene jeg legger ved i dag er delvis fra University Village hvor vi bor og delvis fra Campus. Jeg har kanskje skrevet om det før, men det høye tårnet heter Sather Tower (eller Sæther Tower) etter Peder Sæther fra Odalen. Tårnet og hovedporten til universitetet ble bygget ved at Peders enke donerte pengene da universitetet endelig skulle starte like etter mannens død. Senere denne måneden er det 200 år siden Peder Sæther ble født.
Village festival
Ikke mitt telefonnummer

2 kommentarer:

odd grann sa...

Hvis du sender meg din e-post så har jeg noen kommentar, og forslag som er noen hundre tegn for stort tilå bli akseptert i bloggen.
Dessuten kan det tenks det jeg skriver, foreløpig er best egnet some n e-post.
Min e-postadresse er: oddgrann@online.no

Werner Ebner sa...


Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone! google mail sign in