torsdag 14. oktober 2010

Oh yeah!

I går kom det endelig i posten. Beviset på at jeg er Californier. Det tok sin tid. Å kjøre opp på ny etter 36 år var en merkelig opplevelse. Heldigvis hadde jeg en hyggelig sensor som ikke forsøkte å lure meg opp i stry. Han guidet meg gjennom El Cerritos gater og jeg gjorde ikke mer galt enn det menn på min alder pleier å gjøre.
Det er hektiske tider. Førstkommende mandag er det eksamen i Health Policy and Management. Faget er spennende, men det er ikke bare bare å forstå sammenhengen i amerikansk helsevesen. Jeg kunne skrevet mange innlegg om det. Vi snakker om at det brukes mange penger på helse i Norge og det er jo forsåvidt sant, men vi bruker mellom 8 og 9% av BNP på helse og amerikanerne 17%. Mye henger nok sammen med mangel på et overordnet budsjett og dermed mangel på styring av utgiftene. Og en ting er de livredde for her borte og det er at staten skal overta. Vil du ha folkemengden med deg er det bare å overbevis dem om at motpartens forslag innebærer "government takeover". Dermed mister de muligheten til en for oss åpenbar løsning på noen av problemene.
Vi nærmer oss mid-term elections og Republikanerne har bestemt seg for å overta flertallet i Kongressen. Kamp mot Obamas helsereform er deres viktigste våpen. Det underlige er at noe av det de er i mot i dagens forslag til reform var et hovedelement i McCains forslag under presidentvalgkampen. Vi får se hvor lang hukommelse velgerne har.
Forrige helg var det "Home-coming week-end" på Berkeley. Mange tidligere studenter var på besøk og fikk med seg diverse arrangementer. Inger Martha og jeg deltok på et seminar om Peder (Sæther) Sather. Jeg har skrevet litt om han tidligere, men da visste jeg lite. Nå har Karin Sveen skrevet biografi om ham som kommer ut om 3 uker. Den heter "Mannen fra Montgomery Street". Hun holdt et strålende og spennende foredrag om en helt uvanlig utvandringshistorie og nå gleder jeg meg til å lese boken. Etter dette føler jeg meg enda mer hjemme på Berkeley. I selskap med Karin var også søskenbarnet mitt Kjell Vaage og det var hyggelig med et kort (alt for kort) familiemøte.
Andre spennende opplevelser siden sist var besøk fra Rocky Racoon med familie og min første fotballkamp. College fotball er stort her borte. 10 lag kjemper i Pacific-10 og Cal Bears (UC Berkeley) er et av lagene. Inger Martha og jeg så dem banke UCLA sammen med over 50.000 andre tilskuere. Jeg skjønte ikke så mye av det som foregikk, men stemningen var fantastisk. Nå har jeg lest reglene og neste gang skal jeg få med meg mer.
Besøket fra Rocky Racoon foregikk en sen kveldstime. Oda og Inger Martha var ute med søppelet da de oppdaget ham og familien. En rask spurt hjem og ut igjen med fotoapparat, men denne gang med meg som følge. Vi knipset i vei og var nok veldig plagsomme. Til slutt ga de opp måltidet og tuslet i vei med oss på slep. Vi talte fem stykk og syntes vi hadde hatt en veldig uvanlig opplevelse. Dyrelivet  her er rikere enn jeg først trodde. Ekorn er det mengder av, en slags hjort tusler også omkring og noen fugler som ser ut som en blanding av fasan og kalkun. Spennende kveldsturer.

Jeg skal avslutte med skåret i gleden. Vi har hatt Indian Summer her borte med over 30 varmegrader. Tirsdager har jeg ikke forelesninger, men nå på tirsdag hadde jeg en avtale på universitetet om ettermiddagen. Siden det var varmt lot jeg sekken være igjen hjemme. Nesten halveis kommer jeg på at sykkellåsen ligger i sekken. Det er for sent å snu og jeg tenker at jeg kan gjemme bort sykkelen mellom de låste de halvtimen jeg skal være borte. Sykkeparkeringen er på et slags inngjerdet repo uten gjennomgangstrafikk og jeg følte meg rimelig trygg da jeg gikk inn i huset. En havltime senere er sykkelen forsvunnet. Min kjære Fuji som har vært en daglig følgesvenn i 3 måneder. Sykkelen som elsket oppoverbakker. Den som fikk meg til å glemme alt annet. Og nå skal jeg aldri se den igjen. Nå må jeg slutte før jeg begynner å hulke. Jeg overlever med å låne Odas sykkel, men det blir ikke helt det samme. 


2 kommentarer:

Random sa...

Du skal ta fint mel og bake tolv kaker av det; hver kake skal være to tiendedeler av en efa.

SosJojURor sa...

Synd å høre det med sykkelen din, pappa, men det gleder meg å se at du har mange færre skrivefeil og grammatikk-feil generelt denne gangen.

Du får enten melde sykkelen din stjålet om du ikke alt har gjort det, eller bite i det sure eplet og kjøpe deg en ny en.

Sånn ellers håper jeg at det yrende dyrelivet fortsatt er der når jeg kommer til jul. Jeg vil se vaskebjørner!